Hoe oud moet je zijn om te waxen?
11 maart 2024 

Hoe oud moet je zijn om te waxen?

Enige tijd geleden vertelde een van mijn klanten dat haar dochter op een leeftijd kwam dat zij zich begon te ergeren aan haar okselhaar. Haar klasgenootjes maakten elkaar helemaal gek over dat stomme, vieze okselhaar. De trend op school was om al dat haar weg te scheren. Meisjes die dat niet deden, hoorden er niet bij.

Mijn klant voelde zich hier naar over: zij wilde niet dat haar dochter zich zou scheren. Maar haar dochter wilde echt wel van die haartjes af. ‘Hoe oud moet je zijn om te komen waxen?’, vroeg ze me.

Wat mij betreft zit hier niet een minimum leeftijd aan. Van mijn collega weet ik, dat haar moeder haar op negenjarige leeftijd mee nam naar de schoonheidsspecialiste om haartjes op haar bovenlip weg te waxen. Ze vond het niet leuk, maar achteraf was ze er wel blij mee.

Met mijn eigen dochter ging het anders. In haar puberteit was ik begonnen met mijn wax opleiding. Op een dag had ik les in mijn eerste brazilian wax. Voor deze gelegenheid zou ik zelf een model meenemen. Daarom had ik een goede vriendin gevraagd om mij uit de brand te helpen. Zij wilde wel een gratis brazilian wax. Maar ‘s ochtends belde ze me op: ‘oh Miriam, het spijt me zo, maar ik ben net ongesteld geworden. Een brazilian wax lijkt me niet zo’n goed idee.’ Dat was ik met haar eens.

Dus daar zat ik aan de ontbijttafel, zonder model. Tegenover mij zat mijn dochter. ‘Eline, tot hoe laat heb jij school?’

‘Tot half twee’, zei ze argeloos.

‘Dat komt goed uit! Dan kun je vanmiddag met mij mee, als model.’

‘Oh leuk’, zei ze, met vol vertrouwen in haar moeder.

‘s Middags gingen we samen op pad. Mijn lerares had ik al gewaarschuwd dat ik samen met Eline zou komen.

‘Goh Eline, wat fijn dat jij je moeder zo wil helpen’, zei mijn lerares hartelijk toen we aankwamen.’Kleed je daar maar even uit’.

‘Wat moet ik uittrekken dan?’, vroeg mijn dochter verschrikt.

‘Alles’, zei ze opgewekt. ‘Kijk, op die stoel kun je je broek en onderbroekje neerleggen.’

Mijn dochter zag wat pips. Ze vond het niet leuk. Ze zei niets, maar keek me tamelijk ontzet aan. Nu, nu ik dit schrijf heb ik het schaamrood op mijn kaken, maar toen was ik vooral met mijn eerste brazilian wax bezig. Ik heb ook nooit beweerd dat ik een goede moeder ben.

Ze was vijftien. Bijna vijftien. Het deed pijn. Ze vond het niet leuk. Ze was behoorlijk boos. Logisch. Ze heeft het me vergeven, maar dat komt meer omdat zij zo’n fantastische dochter is.

Overigens is mijn dochter nu zo enthousiast over suikerontharing, dat ze zelfs in de salon heeft gewerkt, naast haar studie. Zij is inmiddels in de twintig en heeft geen probleem met ongewenste haartjes. Haar benen zijn nooit geschoren, daar hoeven we maar een keer per twee maanden met suiker een paar donshaartjes weg te halen. Dat is het grote voordeel van op jonge leeftijd beginnen met waxen.

Maar goed, resumé. Hoe oud moet je zijn om te waxen. Wat ik heb gedaan, mijn dochter onvoorbereid meenemen naar een brazilian wax, waar ze zelf niet om gevraagd had, dat is geen goed idee.

Maar wanneer een meisje zelf heel graag van ongewenste haartjes af wil, kun je je dochter gerust meenemen. Ook als ze 10 of 11 haar is. Ze is bij ons in goede handen. Bij jonge meisjes doen we bijvoorbeeld oksels, onderbenen of zelfs hele benen en bikinilijn. We leggen eerst uit wat we doen, we doen een proef stukje op haar arm, en daarna kan ze beslissen of ze door wil met de behandeling of niet.

In de salon merk ik dat het vooral voor expats de normaalste zaak van de wereld is om met hun dochters te komen waxen.


Het zou voor veel moeders een goede zet zijn om hun puberende dochter te helpen met die ongewenste haartjes door samen naar een wax salon te gaan. Daar heeft zij de rest van haar leven profijt van.

Over de schrijver
Reactie plaatsen