Ingegroeide haren. Iedereen heeft er wel eens last van. Ontzettend vervelend: zijn die haren mooi weg, maar vervolgens zit je met allemaal nare rode bultjes. Net als bij acné kan het helemaal uit de hand lopen en kun je er zelfs littekens aan overhouden.
Wat is nou eigenlijk een ingegroeide haar? Hoe komt hij er? En hoe kom je ervan af?
Daar ga ik nu eens uitgebreid antwoord op geven.
Allereerst: je hebt verschillende soorten ingegroeide haren. Ettertjes, slangen en knakkers. Allemaal ontstaan ze door problemen in de huid. Maar het goede nieuws is; je kunt er vanaf komen.
Ettertjes. Dat zijn die ingegroeide haren die ontstaan door ontstekingen in de huid. Een soort acne eigenlijk, een ontsteking van het talgkliertje. Het talgkliertje ontsteekt en zwelt daardoor op. Doordat hij opzwelt, blokkeert hij de uitgang van de haarschacht. Het haartje kan er niet uit, maar groeit wel door. Hij krult daarom op en zit op de bodem van de ontsteking te wachten tot de ontsteking over is. Dan komt hij er ook uit.
Slangen. Dat zijn van die haartjes die je onder de huid door ziet lopen. De huid is hier uit balans en vernieuwt zich heel snel. Dit gebeurt als er veel geschoren is in het verleden en de huid te vaak gescrubd wordt. Door deze ‘aanvallen’ op de huid, heeft de huid zich aangeleerd zich zo snel mogelijk te vernieuwen. De huid geeft haartjes geen tijd om naar buiten te prikken. De haartjes vinden hun weg door de huid heen, net onder het oppervlakte. Je ziet ze onder de huid doorschemeren, kleine slangetjes van haren. Deze haartjes komen, doordat de huid zich steeds vernieuwd, met de huid mee steeds verder naar boven tot ze aan de oppervlakte liggen.
Knakkers. Dat zijn haartjes die zich door de (beschadigde) huid probeerden heen te wringen, wat niet lukt… en dan knakken ze dubbel. Hier kunnen ook kleine ontstekingen bij komen. Je herkent het als kleine bultjes met een zwarte kern. Als je hieraan gaat peuteren trek je een dubbelgeknakt haartje los.
Zoals je nu begrijpt, zit het probleem van ingegroeide haartjes vooral in de huid. Daar moet je dan ook wat aan doen om van die ingegroeide haartjes af te komen. Je huid moet weer gezond worden dan is het ook snel gedaan met die ingegroeide haren. Maar voor ettertjes, slangen of knakkers moet je wel verschillende acties ondernemen.
Voor alle drie geldt: niet zelf peuteren! Zelf peuteren aan bultjes is heel verleidelijk, maar het is geen oplossing. Je beschadigt de boel alleen maar meer, je verspreidt de bacteriën, waardoor er meer ontstekingen kunnen ontstaan.
In geval van ettertjes, die kun je bestrijden met Silk Skin Solution. Dit verkopen we bij Be Silk. Het is een vloeistof met o.a. alcohol (wat goed ontsmet) en salicylzuur. Dit laatste maakt de huid wat dunner. Je brengt dit aan precies op het plekje. Daarmee droogt je het bultje uit, de ontsteking verdwijnt en omdat de huid dan wat dunner is kan het haartje er makkelijker doorheen steken. Mocht je echt enorm veel ontstekingen hebben kun je overwegen aan je huisarts een antibiotica te vragen, bijvoorbeeld in de vorm van een zalfje.
In geval van slangen, daar moet je geduld mee hebben. Je kunt ze aantippen met Silk Skin Solution. Dat maakt de huid dunner waardoor ze sneller naar boven komen, maar vooral moet je je huid anders en beter gaan verzorgen. Je huid heeft rust nodig. Dus 1 a 2 keer per week scrubben, niet vaker. Elke dag je huid goed insmeren met bijvoorbeeld een paar druppeltjes argan olie komt je huid ten goede en dan geduld oefenen.
Bij knakkers is het juist wel aan te raden om meer te scrubben. Deze vorm van ingegroeide haren komt het meest voor. Het gaat soms gepaard met kleine ontstekingen waardoor ze een beetje lijken op ettertjes. Maar als je aan het peuteren bent en je haalt er dubbelgeknakte haartjes uit, weet je dat je met knakkers te maken hebt. Die ontstekingen ontstaan wanneer je zelf peutert en de bacteriën over je huid verspreid.
In alle gevallen van ingegroeide haren is het dragen van katoenen ondergoed aan te raden. Katoen kan ademen, waardoor je huid zich beter herstelt. In synthetisch ondergoed wordt het broeierig en kan zweet nog meer schade veroorzaken. Daarnaast adviseer ik om zonder ondergoed te slapen. Dan kan je huid even zonder wrijving of irritatie vrij ademen en zich herstellen.
Het is moeilijk om niet te peuteren wanneer je een bultje ziet. De meeste mensen willen dat open krabbelen om er maar van af te zijn. Ik herinner mij een klant die enorm veel last had van ingegroeide haartjes. Bij haar behandelingen probeerde ik haar te motiveren om er niet aan te peuteren, maar ze kon er niet goed van af blijven. Tot ze op een keer in de stoel kwam liggen en ik mijn ogen niet kon geloven: haar huid was bijna helemaal gaaf. ‘Wat is er met jou gebeurd?’ vroeg ik haar dan ook, intens nieuwsgierig: als zij nu eindelijk de oplossing had voor ingegroeide haartjes, wilde ik dat wel weten! ‘Ik ben aan het afstuderen’, vertelde ze mij, ‘ik heb echt nergens tijd voor. Ook niet om te peuteren. Ik ben er een hele maand afgebleven.’ Dat was voor mij een overtuigend bewijs dat peuteren averechts werkt.
Het belangrijkste wat je nodig hebt bij ingegroeide haartjes is geduld. Echt, het gaat goed komen. Het heeft tijd nodig. Je huid herstelt langzaam. De oorzaak van het huidprobleem komt door vaak jarenlang scheren. Dat is niet binnen een week herstelt. Maar wanneer je in ieder geval je huid nooit meer scheert, wanneer je je huid nu goed verzorgt, niet meer peutert… dan ben je op de goede weg. Het komt goed.
Wil je je huid een goede boost geven, dan kun je er voor kiezen om na je brazilian wax een vajacial te boeken. Bij deze behandeling geven we de huid een diepte reiniging en verwijderen we zoveel mogelijk ingegroeide haartjes. Ook wordt je huid lekker verwend met een kalmerende pakking en toppen we de behandeling af met een lotion die ervoor zorgt dat de haartjes minder snel terug komen. Je huid zal deze extra verzorging zeker waarderen!