Harsen
In dit artikel leg ik uit hoe een harsbehandeling eruit ziet en wat de voor- en nadelen zijn.
Harsbehandeling is een methode voor het verwijderen van ongewenst haar. Deze techniek biedt een betere oplossing voor haarverwijdering dan scheren, maar heeft ook nadelen. Daar kom ik later in dit artikel op terug.
In de opleiding voor schoonheidspecialistes wordt standaard ontharen dmv harsen aangeleerd. Hoewel dit niet de beste methode is, is dit wel een methode die gemakkelijk geleerd wordt. Vandaar dat veel schoonheidspecialistes standaard werken met harsen.
Hoe werkt een harsbehandeling?
Het proces begint meestal met een grondige reiniging van de huid om vuil en olie te verwijderen. Vervolgens wordt een talkpoeder aangebracht om de huid te beschermen en de hechting van de hars te verbeteren. De hars wordt verwarmd tot een gewenste temperatuur.
Dan wordt een kleverige substantie, de verwarmde hars in een dun laagje op de huid aangebracht. Soms gebeurt dit met een spatel, soms met een rolsysteem. De hars is warm tot heet wanneer het op de huid komt. De hars hecht zich aan de haren en een deel van de huid. Nadat de hars is aangebracht, wordt deze snel verwijderd door een stuk stof of papiertje weg te trekken.
Het verschil met waxen (hot wax) is, dat er een papiertje gebruikt wordt om de hars weg te trekken. Vaak wordt dit papiertje meerdere keren gebruikt om de hars weg te trekken op verschillende stukken van de huid.
Een ander verschil is dat hot wax zich niet aan de huid hecht. Bij harsen gebeurt dat wel. Daarom wordt de huid vaak beschadigt bij het ontharen. In principe mag een behandelaar maar 1 keer over de huid gaan met hars, maar omdat dan vaak nog niet alle haartjes weg zijn, is de verleiding groot om nog een keer erover heen te gaan. Dit kan tot ernstige beschadiging van de huid leiden.
Voordelen van harsbehandeling
1. Langduriger resultaat dan scheren: In tegenstelling tot scheren, dat meestal maar enkele dagen resultaat biedt, kan harsen tot drie tot zes weken een gladde huid garanderen. Dit komt omdat de haren met de wortel worden verwijderd.
2. Fijner haar: Na meerdere behandelingen kan het haar dunner en minder zichtbaar worden, wat het proces in de toekomst gemakkelijker maakt.
3. Peeling effect: Harsen verwijdert niet alleen haren, maar ook dode huidcellen, wat kan bijdragen aan een gezondere huid.
4. Minder irritatie dan scheren: Voor sommige mensen kan harsen minder irritatie veroorzaken dan scheren, vooral als ze gevoelig zijn voor scheerwondjes.
Nadelen van harsbehandeling
1. Pijn: Veel mensen ervaren pijn of ongemak tijdens de behandeling, vooral bij gevoelige gebieden zoals de bikinilijn of oksels.
2. Huidirritatie: Na de behandeling kan de huid rood en geïrriteerd zijn. Dit duurt meestal niet lang, maar kan ongemakkelijk zijn.
3. Kans op ingegroeide haren: Harsen kan, net als andere methoden van haarverwijdering, leiden tot ingegroeide haren, vooral als de huid niet goed wordt verzorgd na de behandeling.
4. Kosten: Professionele harsbehandelingen kunnen prijzig zijn, vooral als je regelmatig een behandeling wilt ondergaan.
Conclusie
Een harsbehandeling is een betere keuze dan scheren, maar heeft ook veel nadelen. Daarom kun je nog beter kiezen voor hotwax of sugaring. Dit geldt met name voor behandelingen op gevoelige plekken, zoals oksels, gezicht of schaamstreek.